Acasă Diverse Educatia copiilor: atitudini de evitat

Educatia copiilor: atitudini de evitat

Pentru ca parintii sa stabileasca o relatie de incredere cu copiii lor este necesar sa evite anumite tipare educationale si anumite atitudini, deoarece psihologii sustin ca sunt periculoase pentru dezvoltarea si educatia copiilor

educatia copiilor

Pentru ca parintii sa stabileasca o relatie de incredere cu copiii lor este necesar sa evite anumite tipare educationale si anumite atitudini, deoarece psihologii sustin ca sunt periculoase pentru dezvoltarea si educatia copiilor.

Implicare redusa si supraveghere insuficienta

Parintii nu stiu ce fac copiii lor si cu cine. Uneori, ei stiu chiar ca acestia au prietenii periculoase, dar se simt incapabili sa previna sau sa controleze situatia sau sunt indiferenti.

Disciplina inconsistenta

Parintii nu mentin un stil educativ consecvent; fiecare are propriul mod de a face lucrurile sau nu sunt de acord cu regulile de aplicat acasa sau ambele in acelasi timp. Copiii observa cu usurinta punctele slabe ale fiecarui parinte si profita de ocazia de a le manipula si de a profita de situatie.

Disciplina rigida si fara compromisuri

Este o educatie cu un caracter marcat unilateral. Nu exista negocieri, dialoguri sau rationamente, iar parintii reactioneaza intotdeauna la fel, indiferent de problema sau de varsta copiilor.

Disciplina furioasa si exploziva

Cazul cel mai extrem este abuzul asupra copiilor. Adultul loveste, striga si ameninta, ceea ce poate duce la un comportament agresiv si provocator la copil sau, dimpotriva, supunere extrema.

Dupa cum se observa, atitudinile violente afecteaza profund relatia parinte-copil, care trebuie sa se bazeze pe incredere. Increderea este intr-adevar un pilon esential pentru dezvoltarea stimei de sine si pentru o crestere sanatoasa.

Coerenta dintre modul de viata al parintilor si valorile transmise, incurajarea comunicarii si stimularea autonomiei copilului sunt esentiale pentru a stabili bazele unei educatii solide. Atitudinile de incredere trebuie dezvoltate atat in contextul familiei, cat si in cel scolar. Psihologia educationala promoveaza si recomanda consecventa in acest sens inca din primii ani ai dezvoltarii cognitive a copilului.

Coerenta se regaseste in dezvoltarea umana si in valorile pe care copiii le primesc acasa, la scoala si in exemplele de viata pe care le gasesc in aceste doua medii. Acest punct este fundamental pentru ei sa descopere coerenta rationala in viata lor, in gandurile si in comportamentul lor.

Unul dintre cele mai perturbatoare aspecte ale cresterii copiilor este tocmai inconsistenta dintre ceea ce se spune si ceea ce se face si diversitatea principiilor predate acasa si la scoala.