Sterilizarea pisicii se poate face chimic sau chirurgical. Sterilizarea chimica presupune administrarea unei pilule contraceptive pisicii sau administrarea unei injectii la fiecare sase luni.
Prin urmare, nu este o sterilizare definitiva. Sterilizarea chirurgicala presupune indepartarea ovarelor sau chiar a uterului. Aceasta tehnica elimina orice posibilitate de gestatie pentru tot restul vietii pisicii.
Consecinte
Sterilizarea pisicilor are consecinte. Sterilizarea chimica presupune acordarea de hormoni suplimentari pisicii. Aceasta doza mare de hormoni ajuta la blocarea ovulatiei si la prevenirea functionarii ovarelor. Cu toate acestea, pe termen lung, acesti hormoni suplimentari duc adesea la formarea de tumori la sani si infectii ale uterului.
Odata cu sterilizarea chirurgicala, se elimina riscul aparitiei tumorii mamare si a piometrelor. La pisici, castrarea poate promova formarea de pietre urinare. Dar acest risc este foarte limitat daca pisica primeste hrana de calitate specifica starii sale.
Pisica sterilizata este in general mai calma si mai putin activa. Devin mai putin agresive cu alte pisici. Jeturile de urina sunt eliminate la fel ca si mirosurile neplacute aferente.
Sterilizarea, in special sterilizarea chirurgicala, are consecinte benefice asupra sanatatii pisicii. Limiteaza de asemenea, riscul unei infectii si, prin urmare, al ranilor, in special a abceselor. Atat la masculi, cat si la femele, limiteaza, de asemenea, riscul de transmitere a bolii numita leucoza felina.
Cand se face sterilizarea?
De obicei, operatia are loc atunci cand pisica are aproximativ 5 sau 6 luni. Este recomandat sa se actioneze inainte de prima caldura pentru a limita considerabil riscurile aparitiei tumorilor sau infectiilor la san.
Nu este deloc necesar ca pisica sa fie tanara inainte de a fi sterilizata, dimpotriva. Odata cu sterilizarea, pisica nu mai simte nevoia sa se imperecheze. Sterilizarea poate avea loc in orice moment al vietii pisicii, desi este recomandat sa se actioneze cat mai devreme.
Sterilizarea si cresterea in greutate
Sterilizarea si cresterea in greutate nu merg neaparat impreuna. Intr-adevar, aceasta operatie reduce cu aproximativ 30% nevoile de energie ale pisicii. Daca animalul de companie este deja supraponderal, fenomenul se poate agrava, deoarece pisica va avea tendinta de a fi mai putin activa.