Acasă Auto Mini Aceman: primele informatii oficiale despre noul SUV electric de mici dimensiuni

Mini Aceman: primele informatii oficiale despre noul SUV electric de mici dimensiuni

Mini Aceman

In timp ce Aceman va fi pus in vanzare in 2025, Mini incepe sa ofere detalii tehnice despre versiunea de productie.

In urmatorii doi ani, Mini va lansa trei noi modele electrice. Primul va fi o versiune plug-in a celei de-a treia generatii Countryman. Al doilea va fi o versiune complet noua a modelului cu trei usi. Al treilea va fi un nou vehicul, Aceman.

Acesta este un SUV urban de mici dimensiuni, cu o lungime de aproximativ 4,05 metri. Aceman va fi primul model pur electric de la Mini, in timp ce Hatch si Countryman vor avea in continuare echivalente cu motoare cu combustie.

Modelul se va baza pe o noua platforma electrica dedicata, Sportlight EV, dezvoltata de BMW si Great Wall Motors din China. Aceman va fi asamblat in China, la fel ca si urmatorul automobil electric cu 3 usi.

Britanicii au putut vedea in avanpremiera un prototip camuflat al vehiculului, dezvaluind noi elemente ale specificatiilor tehnice. Deloc surprinzator, acestea vor fi apropiate de cele ale lui Hatch, cu doua motoare: 184 CP in versiunea E si 218 CP in versiunea SE.

Pe partea de baterii, vor exista, de asemenea, doua niveluri: 40 si 54 kWh. Bateria mai mare ar trebui sa ofere o autonomie combinata WLTP de aproximativ 380 km, desi nimic nu este oficial in acest sens. Acest lucru va plasa Mini in mijlocul pietei SUV-urilor mici si la moda. Rivalul aflat in vizor este Jeep Avenger, care are deja un start bun chiar inainte de a ajunge in dealeri. Acesta promite putin peste 400 km cu versiunea de baza.

Mini spera la acelasi succes cu Aceman, atat de mult incat vede deja modelul devenind cel mai bine vandut model al sau. Potrivit lui Stefanie Wurst, noua sefa a Mini, vehiculul “bifeaza toate conditiile” pentru a fi un succes. Este un SUV, cu cinci usi, electric. Prin urmare, poate fi masina principala a gospodariei, o masina suplimentara sau o prima achizitie de la Mini. Cu conditia sa se detina bugetul necesar, desigur! Bugetul necesar ar trebui sa fie in jur de 40.000 de euro.

Asteptat sa ajunga la dealeri in prima jumatate a anului 2025, Aceman va prelua indirect locul lui Clubman. Va fi mult mai scurt… dar, in final, dimensiunile sale vor fi cele ale primului Countryman. Designul este partial cunoscut, gratie prezentarii concept-car-ului in 2022.