Displazia de sold este o afectiune foarte frecvent intalnita la cainii de talie mare. Este foarte important sa fie diagnosticata cat mai curand posibil pentru a se putea reactiona rapid.
Cateva explicatii
Femurul are un cap care se potriveste in cavitatea glenoida a pelvisului. Este tinut acolo de o capsula fibroasa in jurul articulatiei, de muschii regiunii (fese printre altele) si de un ligament numit ligamentul capului, care il fixeaza pe fundul cavitatii glenoide.
In displazia soldului, exista o laxitate excesiva a ligamentului capului, iar capul „rataceste” in jurul cavitatii sale. Pe termen mai mult sau mai putin lung, aceasta defectiune va duce la aparitia progresiva a osteoartritei si la o deformare a cavitatii.
Semnificatia bolii
Se gaseste la multe rase de caini, in principal caini de rase medii si mari. Pana la 20% si mai multi caini din anumite rase sunt afectati.
Desi nu exista nicio indoiala ca transmiterea este ereditara, factorii de reproducere sunt, de asemenea, importanti la aparitia bolii: o dieta de buna calitate, bine echilibrata, in special mineralele (calciu si fosfor), este importanta la cresterea acestor caini de format mare.
De asemenea, exercitiile fizice excesive si traumatismele articulare la puii tineri pot promova dezvoltarea tulburarilor de crestere, cum ar fi displazia soldului. Modul de transmitere genetica a bolii este complex si este dificil de detectat boala devreme.
Tratamentul pentru displazia de sold
Semnele bolii sunt legate de aparitia osteoartritei, care duce la dureri articulare. Tratamentul poate fi medical sau chirurgical.
- Tratament medical
Consta in administrarea de medicamente antiinflamatoare care amelioreaza durerea. Exista, de asemenea, astazi asa-numite tratamente condro-protectoare, sub forma de injectii sau tablete si granule, care fac posibila incetinirea progresiei osteoartritei si, de asemenea, reducerea durerii, in sinergie cu medicamente inflamatorii.
- Tratamente chirurgicale
Exista multe, iar alegerea trebuie facuta pentru fiecare caine, in functie de starea sa de sanatate si de amploarea problemei sale.
Rezectia capului si a gatului femurului sau RTCF: medicul veterinar indeparteaza capul si gatul femurului.
Triple Osteotomie a bazinului sau TOB: medicul veterinar taie oasele bazinului pentru a pune capul femurului in cavitatea gazda.
Proteza de sold: este o interventie inca putin practicata de medicii veterinari, avand in vedere costul sau ridicat. Aceasta este in mod evident solutia ideala, deoarece se creeaza o articulatie perfecta a soldului.