Acasă Diverse Ce carti pot fi de ajutor pentru a intelege mai bine evenimentele...

Ce carti pot fi de ajutor pentru a intelege mai bine evenimentele actuale?

De asemenea, un registru puternic care da chei pentru citirea lumii, diferite si care are un rol de neinlocuit provine din opere literare.

carti intelegere realitate

Exista numeroase moduri prin care oamenii se pot pregati si pot intelege mai bine vremurile tulburi si evazive care caracterizeaza realitatea actuala. Informatia verificata si echilibrata este una dintre ele, esentiala; invataturile disciplinelor cunoasterii, alta.

De asemenea, un registru puternic care da chei pentru citirea lumii, diferite si care are un rol de neinlocuit provine din opere literare. Chiar daca au fost scrise cu zeci de ani in urma, unele dintre acestea ar putea descrie cel mai bine si poate sa descifreze prezentul zbuciumat. Unele dintre aceste romane sunt si urmatoarele:

 

  • Timp second hand. Sfarsitul omului rosu”, de Svetlana Alexievici

O poveste polifonica ce rasuna cu vocile a sute de martori pentru a sonda inima si sufletul lui Homo sovieticus si ce a mai ramas din el. O poveste minunata care permite o mai buna intelegere a Rusiei de astazi in lumina a cum era viata de zi cu zi in URSS.

 

  • Povestea slujitoarei”, Margaret Atwood

Inainte de a fi un serial de succes, The Handmade’s Tale este o distopie care arata o lume in care religia domina politica, in care natalitatea este foarte scazuta din cauza poluarii si a deseurilor toxice din atmosfera si in care femeile sunt devalorizate pana la aservire.

 

  • Numele”, de Don DeLillo

Text scris la sfarsitul anilor 1970, dupa o lunga sedere in Grecia si ca ecou al violentei politice din Orientul Mijlociu, acest roman a fost poate primul care a luat act de epoca terorismului care se deschidea si a inventat o noua limba.

 

  • Burta Parisului”, de Émile Zola

Burta si cum poate fi umpluta este un subiect etern al umanitatii. La Les Halles, inainte de a vinde in principal haine acolo, era plin de mancare colorata pentru ca, pentru Zola, economia era intruchipata in buchete rosii de morcovi si verdeata de mazare sau varza. Nimic abstract in acest frumos roman care arata confruntarea dintre cei care au (grasii) si cei care nu au (cei slabi).

 

  • Trei femei puternice”, de Marie Ndiaye

Trei povesti, trei femei care spun nu. Numele lor sunt Norah, Fanta, Khady Demba. Fiecare lupta pentru a-si pastra demnitatea impotriva umilintelor pe care viata i le provoaca cu o incapatanare metodica si de neinteles.