Unul din cele mai importante lichide ce trebuie schimbate la o masina pentru a asigura buna functionare a acesteia este uleiul de motor. Aceasta componenta lichida trebuie achizitionata si schimbata de catre conducatorii auto ori de cate ori este necesara aceasta operatiune. Cea mai importanta functie a uleiului este aceea de a asigura lubrifierea completa a spatiilor metalice din interiorul motorului, astfel incat gradul de uzura sa fie cat mai redus. Totodata, acest ulei special are rolul de a curata motorul, de a indeparta substantele nocive chimice rezultate in urma procesului de ardere si de a raci motorul.
Ce tip de ulei de motor trebuie sa achizitionezi pentru masina ta?
Aceasta substanta contine un pachet de aditivi special conceput pentru a contracara acizii ce rezulta in urma procesului de ardere si, in timp ce unele motoare au nevoie de ulei sintetic, altele utilizeaza ulei de motor conventional. Pentru ca autoturismul sa ruleze pe sosea in cele mai bune conditii este nevoie de ulei de motor bun, care se potriveste, de un produs care nu provoaca daune masinii.
Inainte de a cumpara un anumit tip de ulei pentru motorul masinii, este important ca proprietarii acesteia sa inteleaga ce tip de produs le este necesar, si anume uleiul sintetic, conventional sau uleiul sintetic si conventional in amestec.
In manualul oricarei masini este specificat tipul de ulei de care are nevoie motorul acesteia si ratingul vascozitatii. Vascozitatea uleiului arata cat de gros sau de subtire sa fie uleiul, daca trebuie sa fie fluid sau vascos. Pe eticheta acestui produs se gasesc si alte informatii importante, si anume tipul de ulei de motor potrivit pentru fiecare sezon. Tu stii sa citesti eticheta de pe sticla de ulei de motor?
Nu in ultimul rand, pe eticheta uleiului sunt prezenta doua numere, cel mai scazut indicand cat de subtire este uleiul, iar cel mai gros indicand vascozitatea uleiului. In plus, marcajul de certificare API de pe eticheta uleiului arata ca produsul respectiv indeplineste standarul de protectie a motorului si cerintele de economie de combustibil aprobate la nivel international, iar simbolul de certificare API va masura nivelul de performanta, gradul de vascozitate si conservarea energiei