Intoleranta la lactoza presupune incapacitatea de a descompune un tip de zahar natural numit lactoza. Lactoza este frecvent intalnita in produsele lactate, cum ar fi laptele si iaurtul. Oamenii devin intoleranti la lactoza atunci cand intestinul lor subtire nu poate sa digere si sa descompuna lactoza. Intoleranta la lactoza provoaca, de obicei, simptome gastro-intestinale, precum gaze, balonare si diaree, de la aproximativ 30 de minute pana la doua ore dupa ingerarea laptelui sau a altor produse lactate care contin lactoza.
Tipuri de intoleranta la lactoza
Exista trei tipuri principale de intoleranta la lactoza, fiecare cu diverse cauze. Cea primara este un rezultat normal al inaintarii in varsta, cea secundara este cauzata de o boala si cea congenitala este atunci cand oamenii se nasc cu aceasta afectiune.
Simptomele intolerantei la lactoza
Simptomele intolerantei la lactoza pot include balonare, diaree, gaze, greata si dureri in abdomen. Intoleranta la lactoza este cauzata de malabsorbtia la lactoza, o afectiune in care intestinul subtire are un nivel scazut de lactaza si nu poate digera toata lactoza pe care o consuma sau o bea o persoana. Simptomele pot varia de la usoare pana la severe. Severitatea depinde de cata cantitate de lactoza a fost consumata.
Diagnostic
Pentru a diagnostica intoleranta la lactoza, medicul va intreba pacientul despre simptomele, istoricul familial si medical si despre obiceiurile alimentare. De asemenea, el poate efectua un examen fizic si poate expune pacientul la niste teste pentru a ajuta la diagnosticarea intolerantei la lactoza sau pentru a verifica alte probleme de sanatate. Testele de confirmare masoara activitatea lactazei din organism.
Tratament
Un tratament eficient ar fi schimbarea dietei, astfel incat alimentele care contin lactoza sa fie evitate. Unele persoane pot avea nevoie doar de limitarea lactozei, in timp ce altele vor trebui sa elimine lactoza cu totul din alimentatie.
Alimentatie, dieta si nutritie
Este recomandata o discutie cu medicul sau cu un nutritionist in ceea ce priveste schimbarea dietei, pentru a ajuta la gestionarea simptomelor de intoleranta la lactoza. Persoanele care sunt intolerante la lactoza si care nu consuma lapte sau produse lactate pot avea deficit de calciu, vitamina D, riboflavina si proteina.