Salteaua antiescare este un dispozitiv medical care se achizitioneaza cu scopul de a permite o repartizare mai buna a greutatii celui care o utilizeaza si pentru evitarea punctelor de presiune care, in timp, pot provoca rani greu de tratat, denumite escare.
Saltea antiescare | magazinulortopedic.ro
Magazinul magazinulortopedic.ro include in oferta atat dispozitive medicale de deplasare sau care tin de igiena intima a persoanelor imobilizate la pat, cat si modele eficiente de saltele antiescare. Pe langa un scaun cu rotile necesar deplasarii, persoanele paralizate, de exemplu, vor avea nevoie de dispozitive, precum o saltea antiescare, pentru a se odihni fara teama ca vor suferi din cauza imobilizarii prelungite in pat.
Ce sunt escarele si cum se dezvolta ele
Escarele sunt plagi care se formeaza pe corpul persoanelor la pat sau care sufera de un handicap, din cauza imobilizarii prelungite in aceeasi pozitie. Din pacate, aceste escare se pot transforma rapid in rani care pot duce chiar la deces. Din momentul dezvoltarii escarelor, acestea devin dureroase, zonele devin sensibile si, de la o simpla inrosire a pielii, se poate ajunge la o plaga profunda.
Cum poate fi evitata aparitia escarelor
Pacientul imobilizat la pat necesita ingrijiri speciale pentru a nu dezvolta rani grave care ii pot pune sanatatea in pericol. In afara de masurile de igiena necesare, se recomanda achizitionarea si utilizarea unei saltele antiescare. Insa si igiena este primordiala, pentru ca escarele se dezvolta rapid atunci cand exista bacterii si riscul de a se infecta. Toaletarea pacientului trebuie facuta in cel mai delicat mod posibil. In plus, pentru a evita aparitia escarelor pacientul trebuie tratat astfel incat pielea sa isi recapete elasticitatea si sa nu mai fie fragila.
Si hrana este la fel de importanta, iar medicul nutritionist va sti ce sa le recomande pacientilor imobilizati pentru a reduce riscul aparitiei escarelor. Totodata, masajul poate preveni aparitia ranilor urate, dar si schimbarea pozitiei corpului pacientului este un aspect foarte important. Pentru o persoana imobilizata complet la pat, salteaua antiescare se va dovedi cea mai buna solutie.
Ce sunt saltelele antiescare si in functie de ce criterii se aleg acestea
Salteaua antiescare este dispozitivul medical al carui obiectiv este de a mentine corpul pacientului imobilizat la pat intr-o stare foarte buna, impiedicand dezvoltarea escarelor. Salteaua nu este doar un simplu accesoriu, ci un dispozitiv medical cu efecte benefice asupra starii de sanatate a pacientului.
Pe baza caror criterii se poate alege salteaua antiescare? In primul rand, in functie de clasa din care face parte:
-
Saltele antiescare 0: recomandate in cazul spitalizarii pacientilor timp de cateva zile sau in cazul pacientilor care trebuie sa stea cateva saptamani la pat acasa;
-
Saltele antiescare 1: acestea sunt recomandate persoanelor care isi petrec intre 10 si 15 ore pe zi in pat;
-
Saltele antiescare 2: sunt recomandate persoanelor care prezinta un risc ridicat de aparitie a escarelor, deoarece isi petrec aproape toata ziua in pat.
Saltelele antiescare pot preveni aparitia escarelor si le pot trata pe cele deja aparute pe pielea suferinzilor. Aceste saltele sunt necesare atat in casele unde exista persoane imobilizate la pat, cat si in spitale, azile sau centre de recuperare.