Halitoza sau respiratia urat mirositoare reprezinta o problema deranjanta atat pentru cei din jur, cat si pentru persoana in cauza. Cel mai adesea, bacteriile de pe limba sau dintii sunt cele care produc aceste mirosuri. Desi halitoza este o problema minora de sanatate, poate fi totusi o sursa de stres si un handicap social.
Halitoza – cauzele aparitiei
- Anumite alimente care contin uleiuri care au un miros particular, cum ar fi usturoiul, ceapa sau anumite condimente. Aceste alimente, odata digerate, sunt transformate in componente potential mirositoare, care trec in fluxul sanguin, ajung in plamani unde sunt sursa respiratiei mirositoare pana cand sunt eliminate din organism.
- Igiena orala slaba: cand igiena bucala este insuficienta, particulele alimentare care persista intre dinti sau intre gingie si dinti sunt colonizate de bacterii care emit compusi chimici cu miros de sulf. Suprafata microscopica neuniforma a limbii poate adaposti, de asemenea, resturi alimentare si bacterii cu miros neplacut.
- Infectia orala: cavitati sau boli parodontale (infectie, abces sau parodontita).
- Gura uscata (xerostomie sau hiposialie) – saliva este o apa de gura naturala care contine substante antibacteriene care elimina germenii si particulele responsabile de respiratia urat mirositoare. Noaptea, productia de saliva scade, ceea ce provoaca respiratia mirositoare dimineata.
- Consumul de alcool
- Produsele din tutun – tutunul usuca gura, iar fumatorii prezinta un risc mai mare pentru boala dentara, ceea ce duce la halitoza.
- Hormoni – in timpul ovulatiei si sarcinii, nivelurile ridicate de hormoni cresc productia de tartru, care, atunci cand sunt colonizate de bacterii, pot provoca respiratie mirositoare.
Halitoza poate fi uneori un simptom al unei probleme de sanatate mai grave, cum ar fi:
- Bolile respiratorii – o infectie a sinusului sau a gatului (amigdalita) poate provoca o abundenta de mucus care provoaca respiratia neplacuta.
- Anumite tipuri de cancer sau probleme metabolice.
- Diabetul zaharat.
- Reflux gastroesofagian.
- Insuficienta renala sau hepatica.
- Anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele sau decongestionantele, precum si cele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, tulburari urinare sau probleme psihiatrice (antidepresive, antipsihotice) pot contribui la respiratia mirositoare prin uscarea gurii.Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt varianta cea mai indicata pentru tratarea micilor probleme. In plus, acesta poate realiza o evaluare periodica astfel incat depisteaza din timp orice carie.