Bronsita este o boala respiratorie frecventa cauzata de virusi, bacterii, iritanti precum fumul si alte particule care agraveaza tuburile bronsice. Aceste tuburi aduc aer din nas si gura in plamani.
Este posibila tratarea bronsitei acute cu remedii la domiciliu fara tratament medical. In multe cazuri, simptomele se amelioreaza in 2 saptamani.
Este insa important sa se trateze simptomele la primul semn al acestora pentru o recuperare rapida. Daca bronsita se inrautateste trebuie solicitat sfatul medicului.
Asadar, este posibil sa se trateze bronsita acuta acasa folosind remedii naturale. Multe dintre aceste metode pot oferi si beneficii suplimentare pentru sanatate.
Ghimbir
Unii cercetatori au descoperit ca ghimbirul poate avea un efect antiinflamator impotriva infectiilor respiratorii.
Este insa recomandat sa se foloseasca ghimbirul in forma sa naturala, mai degraba decat in capsule sau suplimente.
Usturoiul
Se spune ca usturoiul are nenumarate proprietati de vindecare. Rezultatele unui studiu arata ca usturoiul a inhibat in mod eficient dezvoltarea virusului bronsitei infectioase. Aceasta constatare sugereaza ca usturoiul poate fi utilizat ca remediu natural pentru bronsita.
Usturoiul proaspat este cel mai bun, dar daca gustul este pre puternic, se poate lua usturoi sub forma de capsula.
Curcuma
Curcuma este un condiment folosit adesea in alimentele din India de Est. Studiile confirma ca aceasta ofera mai multe efecte antiinflamatoare decat ghimbirul. Turmericul creste, de asemenea, activitatea antioxidanta. Asta inseamna ca poate ajuta la reducerea iritatiei si la cresterea imunitatii.
Pentru a lua curcuma:
Se adauga curcuma proaspata in salate.
Se amesteca 1/2 lingurita de curcuma pudra cu 1 lingurita de miere pentru a face o pasta. Se consuma pasta de 1 pana la 3 ori pe zi pana dureaza simptomele.
Se ia curcuma sub forma de capsula conform indicatiilor.
Se foloseste curcuma pudra sau proaspata pentru a face ceai.
Nu se utilizeaza curcuma ca medicament daca exista:
- probleme de stomac;
- probleme ale vezicii biliare;
- sangerari;
- afectiuni hormonale;
- deficienta de fier.
Apa sarata
Gargara cu apa sarata poate ajuta la ruperea mucusului si la reducerea durerii in gat. Se dizolva o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda. Se sorb cantitati mici de apa sarata si se face gargara. Nu se inghite apa. Se recomanda apoi clatirea gurii cu apa plata.