Tratamentul pentru guta depinde de stadiul bolii. In timpul unui prim episod de guta acuta, trebuie mai intai calmata durerea prin medicamente, odihnind articulatia.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt eficiente impotriva durerii si scad durata atacului.
Medicul poate efectua o punctie (aspiratia de lichid din articulatie cu o seringa) pentru a calma tensiunea din interiorul articulatiei si pentru a injecta derivati de cortizon (foarte eficient in ameliorarea simptomelor). Acest gest face posibila, de asemenea, confirmarea diagnosticului si excluderea unei infectii.
Cand boala devine cronica, scopul este mentinerea nivelului de acid uric in limite normale. Inlaturarea factorilor de risc, cum ar fi excesul de greutate, hipertensiunea arteriala sau consumul excesiv de alcool va avea un efect benefic. De asemenea, medicul poate inlocui anumite medicamente care cresc nivelul acidului uric (diuretice, de exemplu).
Exista, de asemenea, medicamente care scad formarea acidului uric si altele care cresc eliminarea acestuia. Pentru a evita noi atacuri de guta, aceste medicamente trebuie luate pe viata.
Guta – evolutie si posibile complicatii
Implicarea articulatiilor poate fi generalizata, astfel pot fi afectate mai multe articulatii mari. Daca nivelul acidului uric ramane ridicat (tratament insuficient sau modificare a stilului de viata), cristalele vor continua sa se depuna, ceea ce va duce la atacuri inflamatorii si, in timp, la distrugerea articulatiilor.
In plus, acidul uric este depus in tot corpul, toate organele pot fi afectate, dar mai ales rinichii (pietre urinare), tendoane, piele (noduli cutanati numiti tophi).
Profilaxie
In prezent nu exista un medicament preventiv care sa previna debutul unui prim atac de guta, dar nu exista guta fara hiperuricemie (nivelul sangelui de acid uric prea mare).
Deci, cand hiperuricemia este depistata, este posibil sa se actioneze pe factorii de risc, cum ar fi supraponderalitatea, iar medicul poate incerca sa inlocuiasca medicamentele care cresc nivelul de acid uric. De asemenea, este recomandat sa se limiteze alimentele care cresc acidul uric in sange, cum ar fi: mezelurile, carnea si alcoolul, in special berea (chiar si fara alcool).