De la nastere pana la 3 ani, medicul pediatru ia masuratori ale circumferintei capului bebelusului. Aceasta este pentru a se asigura de dezvoltarea corecta a creierului copilului inca din primii ani.
Masurarea regulata a craniului sugarului este esentiala in primii 2 ani de viata. In primii ani, bebelusul creste foarte repede, iar creierul sau se dezvolta. Prin urmare, cresterea regulata a craniului inseamna o buna dezvoltare a creierului. Spre deosebire de copii sau adolescenti, capul unui bebelus este capabil sa creasca rapid, deoarece este format din mai multe oase care nu au fost inca unite.
Intervalele dintre aceste oase se numesc fontanele. Suturile fontanelelor se sudeaza doar treptat, iar fontanelul anterior se inchide in jurul varstei de 12 pana la 18 luni. Odata inchis, craniul va creste foarte lent.
Exista curbe de referinta cu deviatii medii si standard in functie de sex (cum ar fi inaltimea si greutatea). Are 35 cm la nastere, 44 cm la 6 luni si 47 cm la 1 an (adica o crestere de 12 cm in primul an) apoi, 50 cm la 2 ani.
Inainte de 1 an, se poate folosi formula: circumferinta capului in cm = (inaltimea in cm / 2) +10 . Perimetrul cranian (PC) creste apoi doar 5 pana la 6 cm pana la varsta adulta.
Se vorbeste de microcranie (sau microcefalie) atunci cand PC-ul este sub 2 deviatii standard pentru varsta si macrocranie (sau macrocefalie) cand este peste 2 deviatii standard. Cu toate acestea, unii sugari au capete mari fara sa sufere de vreo boala.
In aceste 2 situatii, este necesar sa se caute:
- o situatie identica in familie. Mai ales sa se studieze modalitatile de sarcina, perioada perinatala, dezvoltarea psihomotorie.
- sa se efectueze un examen neurologic si ocular si eventual examinari suplimentare, ultrasunete, scaner, RMN etc. Multi copii cu retard mental sunt insotiti de microcefalie. In schimb, o crestere rapida a PC poate reflecta instalarea hidrocefaliei care poate fi cauzata de o hemoragie intracraniana, meningita sau chiar de o malformatie, in mod exceptional o tumora intracraniana.