Pentru unii oameni, consumul de ceai de menta se face numai in anumite conditii. Altii vad aceasta licoare magica ca fiind potrivita pentru micul dejun, pentru gustari sau pentru intalniri cu prietenii. Adevarul este ca ceaiul de menta este extrem de apreciat pentru ca este o bautura revigoranta in orice anotimp, poate fi consumat atta cald, cat si rece si aduce numeroase beneficii organismului uman.
Cand si cum este indicat de bei ceai de menta?
O ceasca de ceai de menta aduce numeroase beneficii organismului. Exista numeroase specii de menta, cea mai cunoscuta fiind mentha x piperita, cunoscuta ca si izma buna. Aceasta specie de menta este folosita mai ales in gastronomie si pentru prepararea ceaiurilor. Ceaiul de menta poate fi consumat in orice moment al zilei si poate fi realizat fie din frunze de menta, simplu, fie in combinatie cu alte ierburi si fructe.
La o ceasca de apa clocotita sunt suficiente 2 grame de frunze de menta. Ceaiul de menta se lasa la infuzat intre 3 si 10 minute si cu cat infuzia dureaza mai mult, bautura este mai aromata si mai tare. Ceaiul de menta a devenit popular in ultimii ani gratie proprietatilor sale benefice si gratie continutului ridicat in vitaminele A, C, in fier, potasiu, calciu si fosfor. De asemenea, ceaiul de menta contine antioxidanti.
Beneficiile ceaiului de menta includ o mai buna digestie. Ceaiul de menta este folosit in indigestie, in greata, balonare, diaree, in sindromul de intestin iritabil, imbunatateste fluxul biliar si are un efect usor analgezic. Mai mult decat atat, ceaiul de menta ajuta la mentinerea igienei orale si contribuie la eliminarea mirosului neplacut al respiratiei, avand totodata efecte benefice asupra parului si pielii.
Nu in ultimul rand, ceaiul de menta reduce pofta de mancare, stimuleaza activitatea cerebrala si contribuie la combaterea herpesului. Ceaiul de menta ar trebui evitat de femeile care alapteaza si de cele insarcinate, sau consumat cu moderatie. Acesta poate fi administrat copiilor pentru a ameliora simptomele colicilor.