Intr-o perioada in care platformele de socializare precum TikTok au facilitat in mod socant transformarea continutului intr-unul viral (cautati tendinta “Watermelon Sugar” Hi! pet, imi veti multumi mai tarziu), The Heart Principle de Helen Hoang raspunde la intrebare: Ce se intampla atunci cand faima pe care nu ti-ai dorit-o niciodata te impiedica sa ai de fapt o cariera pe care o iubesti?
Cand Anna Sun, o violonista profesionista, devine virala pe YouTube pentru o interpretare, acest lucru ii schimba viata pentru totdeauna… dar nu din motivele pe care le anticipeaza. Nu numai ca are blocajul muzicianului, dar este clar ca familia ei si prietenul ei Julian nu inteleg – asa ca decide sa mearga la terapie. Cand Julian decide ca vrea o relatie deschisa inainte de a accepta sa se aseze la casa lui, Anna, care s-a saturat sa multumeasca pe toata lumea in afara de ea insasi, intra pe o aplicatie de intalniri si il intalneste pe protagonistul nostru Quan Diep – pe care cititorii il pot recunoaste din cartile anterioare ale lui Hoang. “Inceteaza sa te mai maschezi. Inceteaza sa mai faci pe plac oamenilor. Razbuna-te pe Julian. Invata cine sunt eu. Self empowerment”, spune Anna la un moment dat, amintindu-si sa mearga pana la capat cu planul.
Ceea ce ar fi trebuit sa fie o aventura de o noapte fara obligatii se transforma, insa, intr-o tapiserie incalcita de sedinte de sarutari ametitoare, vizionarea impreuna a unor documentare despre animale si divulgarea unor secrete care se afla la limita teritoriului de cuplu, ceea ce face ca ambele personaje sa-si reconsidere decizia de a folosi sexul ca un plasture pentru tulburarile lor interioare. In primul rand, Anna are probleme de intimitate si nu a mai avut niciodata o aventura de o noapte. Iar Quan, care s-a recuperat recent dupa o boala grava, are propriile sale nesigurante legate de imaginea corporala. Dar, impreuna, se inteleg intr-un mod in care nimeni altcineva nu a incercat sau nu i-a pasat suficient de mult si, astfel, un nou tip de intimitate infloreste intre ei, in stilul adevarat al lui Hoang.
Desi cartea este mai grea din punct de vedere tematic decat cartile sale anterioare, scrisul lui Hoang respira cu genul de putere cinetica si acceptare care se simt eliberatoare, deoarece isi lasa personajele sa se realizeze pe deplin – chiar si atunci cand cei din jur nu pot.