
Persoanele care sunt interesate de o dieta sanatoasa, probabil ca stiu deja ca quinoa se afla pe lista alimentelor sanatoase care sunt bune de consumat. Faima acestui aliment nu este intamplatoare.
In ultimul deceniu, quinoa a devenit unul dintre cele mai populare alimente sanatoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca are o valoare nutritiva ridicata – contine multe fibre, proteine si vitamine. De fapt, quinoa nu este deloc un aliment nou, a fost cultivata acum aproximativ 5.000 de ani in America de Sud.
In afara de bogatia nutrientilor utili, un alt avantaj al quinoa este prepararea usoara si combinatia cu alte alimente. Iata cateva beneficii care vor motiva cu siguranta oamenii sa o consume cat mai curand posibil:
Quinoa este bogata in fibre
In 130 de grame de quinoa gatita exista intre 5 si 10 grame de fibre, a caror cantitate depinde in principal de tipul de quinoa. Acest fapt pune quinoa in fruntea continutului de fibre in comparatie cu alte cereale.
Dupa cum se stie, fibrele sunt foarte utile, deoarece au un efect bun asupra sistemului digestiv, controleaza nivelul zaharului din sange si ajuta la pierderea in greutate.
Quinoa este o sursa de proteine
130 de grame de quinoa gatita contin intre 8 si 10 grame de proteine. Quinoa este unica in cerealele integrale, deoarece contine toti cei 9 aminoacizi esentiali – o sursa ideala de proteine vegetale, potrivita in special pentru vegani si vegetarieni.
Quinoa contine vitamine si minerale
Pe langa fibre si proteine, in quinoa pot fi gasiti si alti nutrienti benefici, cum ar fi magneziu, fosfor, mangan, zinc, fier, tiamina si folat. Toate aceste vitamine si minerale sunt necesare organismului pentru a functiona bine.
Quinoa nu contine gluten, ceea ce o face o sursa valoroasa de substante nutritive pentru persoanele care au o intoleranta la gluten sau care doresc doar sa-l excluda din meniul lor.
Quinoa se gateste repede
Spre deosebire de multe alte cereale integrale, quinoa se prepara rapid – dureaza doar 15 minute pentru a se gati. Acest lucru face din quinoa o alegere alimentara adecvata chiar si intr-o zi plina.
Cu toate acestea, inainte de a gati quinoa, este necesar sa fie spalata pentru a indeparta invelisul exterior amar (saponina). Raportul dintre apa si quinoa este de 2: 1. Din 130 de grame de quinoa cruda se va obtine aproximativ 390 de grame de quinoa gatita.