In general, oricine poate fi supus convulsiilor febrile. De la copii la adulti, convulsiile febrile sunt declansate de febra sau de o infectie cerebrala severa si reprezinta un semnal de alarma si un real pericol pentru siguranta si starea de sanatate. Convulsiile febrile simple sunt frecvente si apar la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani de viata, fiind scurte ca si durata si intensitate. Acestea se manifesta in mai putin de 15 minute si nu se repeta pe parcursul a 24 de ore. Declansarea convulsiilor febrile are loc o data cu cresterea brusca a temperaturii corporale, care poate ajunge pana la 40 de grade Celsius, chiar si mai mult.
Convulsiile febrile complexe insa, pot depasi durata de 15 minute si apar la copiii sau la adultii cu probleme neurologice specifice. Cauza aparitiei convulsiilor febrile este in general reprezentata de o infectie virala sau bacteriana. Febra crescuta este principalul factor declansator al acestor convulsii. Copiii sunt mai predispusi la convulsii decat adultii, indeosebi copiii ce provin din familii cu istoric in acest sens.
Infectiile urinare, meningitele, bolile copilariei, infectiile ORL precum si alte tipuri de infectii pot fi raspunzatoare pentru convulsiile febrile de scurta durata. Chiar daca episodul a trecut, lucurle nu trebuie lasate in voia sortii. Parintii copiilor c au suferit de convulsii febrile sau pacientii adulti trebuie sa se prezinte la medic pentru investigatii complete. Aceste investigatii includ un examen la medicul oftalmolog, o radiografie de craniu, o electroencefalograma, un CT si un RMN, o ecografie transfontanelara, o puntie lombara si un examen toxicologic.
Diagnosticul convulsiilor febrile se face prin coroborarea anamnezei, examenului clinic si paraclinic iar tratamentul se face in unitatea medicala specializata, cu medicamente anticonvulsivante, antitermice si chiar antibiotice. O data aflat in unitatea medicala, pacientul, indiferent de varsta acestuia, nu trebuie sa plece inainte de scaderea temperaturii, de urmarea unui tratament adcvat in acest sens si de efectuarea tuturor investigatuiilor necesare. Convulsiile febrile reprezinta o problema de sanatate care se manifesta numai in anumite circumstante si care trebuie tratata cu maxima seriozitate.