In primele luni de viata ale bebelusului, explorarea mediului inconjurator, a casei si chiar a propriei camere este imposibila. Bebelusul nu este suficient de dezvoltat incat sa se poata deplasa fara ajutor, pana la 3 luni nici nu isi poate tine capul drept si nu se poate rostogoli foarte mult, de aceea pericolele sunt foarte mici iar parintii sunt mai linistiti.
Pe premiza “copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari”, cu cat copiii cresc si pericolele cresc, chiar in propria locuinta. Daca nu este amenajata in mod corespunzator, locuinta poate reprezenta un adevarat pericol pentru bebelusi. Ca micutii sa poata explora casa in siguranta, parintii trebuie sa ia anumite masuri in acest sens.
Protectie speciala pentru bebelusi in casa incepand cu primii pasi
Inca de cand copiii incep sa faca primii pasi, bebelusii sunt expusi pericolelor. Pentru ca bebelusii se dezvolta in ritm uimitor si o data ce merg de-a busilea sau fac primii pasi, bebelusii sunt “atrasi” ca un magnet de prize, intrerupatoare, sertare si rafturi, manati de dorinta de a descoperi singuri lucrurile din jurul sau, acestia din tentatia de a experimenta totul se expun unor pericole extrem de mari.
De la inhalarea unei substante nocive, ingerarea unor produse periculoase si pana la alunecarea pe o podea umeda si trasul oalei cu ciorba fierbinte de pe aragaz, toate par scenarii de groaza dar sunt cat se poate de reale si de posibile. De aceea, parintii nu numai ca trebuie sa fie in preajma bebelusilor tot timpul, ci trebuie sa se asigure ca nu exista pericole ascunse in casa.
Bucataria – locul in care bebe nu trebuie lasat nesupravegheat
In bucatarie bebelusul poate fi fascinat de multe lucruri, de la tacamurile stralucitoare la bolurile colorate, de la capacele cratitelor ce scot zgomote pana la flacara de pe aragaz. De aceea, bebelusii nu trebuie lasati niciodata singuri in bucatarie si nesupravegheati.
Acestia trebuie sa fie asezati in scaune de masa sau de masina plasate in zone sigure si cu centura de siguranta si parintii trebuie sa se asigure ca orice aparat ce nu este folosit este scos din priza, colturile mesei sunt protehate si cutitele sau substantele nocive de curatare nu sunt la indemana copilului.