Bolile reumatice sunt de natura inflamatorie si sunt adesea autoimune. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar al unei persoane ataca in mod eronat tesuturile sanatoase.
Bolile reumatice tind sa afecteze urmatoarele parti ale sistemului musculo-scheletic: articulatii, muschi, oase, tendoane si ligamente. Bolile reumatice cuprind unele forme de artrita, care, la randul lor, includ multe alte afectiuni.
In timp ce reumatologii trateaza cel mai frecvent tip de artrita – artroza –, aceasta nu este considerata o boala reumatica.
Care sunt cele mai frecvente simptome?
- Dureri ale articulatiilor;
- Umflarea a diferite parti ale corpului;
- Rigiditatea miscarii;
- Oboseala;
- Stare de rau;
- Pierderea in greutate;
- Febra.
Fiecare tip de boala reumatica poate afecta diferite parti ale corpului si poate avea simptome unice. Bolile autoimune nu numai ca au o implicare articulara, ci pot afecta multe sisteme ale corpului.
Care sunt cele mai intalnite tipuri de boli reumatice?
Artrita reumatoida
Artrita reumatoida este o boala autoimuna in care sistemul imunitare ataca articulatiile, multe dintre acestea putand fi afectate simultan. Articulatiile mainilor, ale incheieturilor si ale genunchilor tind sa fie cele mai frecvente tinte. Artrita reumatoida este o boala sistemica si poate afecta organele majore ale corpului, cum ar fi ochii, plamanii, pielea, inima, rinichii si sistemele nervoase si gastro-intestinale. De asemenea, poate afecta sangele si poate provoca anemie.
Lupus
Lupusul este o boala autoimuna cronica. Ea poate provoca inflamatii in intregul corp. In cazul acestei boli, sistemul imunitar al unei persoane este responsabil de atacarea si afectarea organelor si a tesuturilor, cum ar fi: articulatiile, inima, pielea, rinichii, creierul, ficatul, sangele, plamanii, parul si ochii.
Spondilita anchilozanta
Spondilita anchilozanta este un tip de artrita inflamatorie care vizeaza coloana vertebrala, provocand un disconfort si o rigiditate pe termen lung. Pe langa faptul ca provoaca durere si rigiditate in partea inferioara a spatelui si a pelvisului, poate provoca inflamatii si in alte articulatii mari, cum ar fi soldurile, umerii si coastele. Un indicator major al acestei afectiuni este inflamatia articulatiilor sacroiliace.
Artrita idiopatica juvenila
Artrita idiopatica juvenila este un tip de artrita care apare la copii. Similara cu artrita reumatoida, aceasta este cauzata de sistemul imunitar, care ataca articulatiile si tesuturile din jur.