Unul din cele mai amare ceaiuri posibile este cel de anghinare. Gustul foarte amar insa, ascunde si multe beneficii ale acestei plante asupra organismului. Anghinarea este o planta cu frunze lungi si late, cu margini crestate si peri desi, sensibila la temperaturi mici. Anghinarea poate fi plantata pentru consum sau in scop terapeutic. Frunzele de anghinare sunt cele care se folosesc in scop terapeutic, deoarece contin substante flavonoide, polifenoli, saruri, vitamina A, enzime.
Anghinarea este cunoscuta in intreaga lume pentru proprietatile pe care le are asupra bilei si ficatului, scazand nivelul de colesterol din sange si stimuland pofta de mancare. Anghinarea este indicata pacientilor care au fierea lenesa, strangulata, pacientilor care sufera de calculoza biliara, de ateroscleroza, de ciroza hepatica si hepatita cronica, de intoxicatii, pacientilor care se baloneaza frecvent, celor care acuza greata si dureri abdominale.
Cum se consuma anghinarea?
Cea mai eficienta metoda de a consuma anghinarea este sub forma de ceai sau de pulbere. Desigur, pe piata exista numeroase pastile si preparate farmaceutice care contin anghinare si promit acelasi efect, daca nu unul mai eficient si mai rapid, decat efectul ceaiului. Adevarul este ca anghinarea isi dovedeste eficieta indiferent cum ar fi consumata. Ceaiul se prepara sub forma de infuzie din doua lingurite de planta maruntita, uscata, in 300 de mililitri de apa. Aceasta cantitate se bea cu jumatate de ora inainte de mesele principale, in trei reprize. Tratamentul se poate relua dupa o pauza de o luna. In cazul in care gustul este greu de suportat, pacientii il pot combina cu diferite plante medicinale (menta, brusture, coada calului, pelin, etc).
Anghinarea nu este recomandata in alaptare si nici nu se administreaza in stadiul acut al bolilor hepatice sau biliare si nici in stadiul acut al bolilor renale. Anghinarea este o planta minune care ajuta la slabit, ajuta oamenii sa treaca cu bine peste crizele de bila, sa aduca la normal valorile enzimelor ficatului si sa se simta mai bine din punct de vedere fizic. Anghinarea are un nivel scazut de caliorii, un efect puternic diuretic si capacitatea de a arde grasimea.