Prima grija a parintilor inainte de venirea pe lume a bebelusului este sa ii amenajeze o camera numai a lui. Daca este baietel, camera va fi albastra, iar daca este fetita, camera va fi roz. Din camera bebelusului nu trebuie sa lipseasca patutul, coltul cu jucarii, salteluta de joaca, un dulapior cu haine, o masa de infasat, un dulap cu produse de ingrijire. Dar, pe masura ce copilul creste, pretentiile sunt tot mai mari, iar necesitatile copilului tot mai pregnante.
Cum trebuie sa arate camera copilului in functie de varsta acestuia | amenajarea camerei copilului
In primul an de viata, camera copilului trebuie sa fie un loc care emana liniste, relaxare, candoare, inocenta. Majoritatea parintilor opteaza pentru culoarea alba in cazul peretilor si mobilierului, dar si pentru culorile roz sau albastru pal, daca stiu sexul copilului. Camera copilului trebuie sa fie o oaza de joaca, liniste si relaxare, care sa il ajute sa se dezvolte in mod independent.
In prima parte a copilariei, copiii au nevoie de o camera in care sa se dedice somnului si jocului. De asemenea, cea mai importanta piesa de mobilier este patul, care poate fi extensibil sau poate avea diverse forme care trimit la jocuri, povesti sau desene animate. Incepand cu varsta de 3 ani, patul extensibil este ideal pentru prichindeii care cresc si manifesta sentimentul de independenta.
Scolarii au nevoie de o camera special amenajata in care sa se dedice atat jocului si odihnei, cat si temelor. In camera scolarilor va fi prezent un birou la care vor lucra exercitiile pentru acasa, precum si un dulap in care isi vor organiza cartile si caietele. In plus, camera trebuie sa fie iluminata in mod natural cat mai puternic.
Pe masura ce copilul creste, acesta trebuie implicat in activitatile de intretinere a camerei, de curatenie, de alegere a mobilierului, a obiectelor de decor si a stilului de amenajare. Adolescentii isi vor alege singuri atat culoarea peretilor, cat si elementele de decor, isi vor personaliza camera cu postere si diferite elemente care tin de hobby-uri, de activitati pe care le practica sau de diverse ale preferinte.