Unii parinti ai copiilor mici se pot intreba daca acestia au nevoie de sedinte de logopedie.
Atunci cand un copil nu atinge o anumita etapa de dezvoltare in timp, acest lucru poate determina parintii sa se ingrijoreze si sa le provoace anxietate. Adesea acestia se intreaba daca totul merge bine in dezvoltarea copilului lor.
Cu siguranta, toti copiii se dezvolta in ritmuri diferite. Cu toate acestea, poate fi ingrijorator daca un copil inca nu a inceput sa vorbeasca atunci cand majoritatea celor din aceeasi grupa de varsta fac deja acest lucru.
Copilul are nevoie de sedinta de logopedie?
In timp ce aceasta terapie lingvistica este potrivita pentru unii copii, altii au nevoie doar de ceva mai mult timp pentru a putea vorbi.
Acesta este un subiect de ingrijorare pentru orice parinte, motiv pentru care este important sa se ia in considerare anumite aspecte atunci cand se stabileste daca este sau nu o idee buna sa ia in considerare terapia lingvistica pentru un copil.
Intarzierea vorbirii nu trebuie sa fie neaparat un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, intarzierea insotita de alte probleme ar putea fi ceva mai grav. Aceste probleme neobisnuite includ:
- lipsa unei comunicari non-verbale, cum ar fi contactul cu ochii, zambetele etc;
- incapacitatea de a urma sau chiar de a asculta instructiuni;
- memorie slaba, mai ales pe termen scurt;
- frustrare extrema atunci cand incearca sa vorbeasca.
Cand este nevoie de logopedie pentru copii?
Evaluarea logopedica este necesara atunci cand parintii observa anumite semne la copil, cum ar fi:
- pronuntia incorecta;
- manifesta intarziere in dezvoltarea vorbirii;
- repetarea sau prelungirea excesiva a unor sunete, silabe sau cuvinte;
- vorbirea prea repede sau prea lenta, fapt care duce la neintelegerea mesajului;
- are un vocabular redus;
- intampinarea unor dificultati in invatarea scrisului sau cititului.
Dupa aceasta evaluare logopedul poate stabili numarul sedintelor pe saptamana. Insa parintii trebuie sa continue exersarea si acasa, pentru fixarea cunostintelor din cabinet.
Asadar, parintii trebuie sa nu se ingrijoreze si sa inteleaga ca fiecare copil are propriul ritm de invatare. Poate, mai devreme decat s-ar astepta, copilul va face progrese care ii vor surprinde.