Dermatita la bebelusi apare sub forma unor cruste sau a unor pete rosii pe pielea celui mic. Acesta are mancarimi, se scarpina mereu, pielea devenindu-i foarte aspra.
Dermatita la bebelusi – tratamente naturale
Bebelusii se pot confrunta cu aceasta afectiune aproape oriunde pe corpul lor, dar cel mai des sunt afectati obrajii, picioarele si mainile. Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze. Dermatita este un subiect foarte comun si toti bebelusii o depasesc cu brio. Este tratabila, deci nu se poate pune problema de nimic.
Din pacate, cauza exacta nu a fost depistata, dar, in urma unor studii au rezultat cativa factori legati de sistemul imunitar. Acesta nu este complet dezvoltat la cei mici. Pe langa acesti factori interni, se pot lua in considerare si cei externi, cum a fi vremea in anotimpul rece, care are temperaturi uscate. In aceasta perioada, este necesara multa hidratare a pielii.
Ingrijirea si hidratarea pielii sunt primii pasi pentru tratarea acesteia la copilasii mici. Acestia ajuta la repararea ei si la mentinerea unor bariere impotriva posibilelor urmatoare eczeme. Din pacate, medicamentele antiinflamatoare nu sunt tocmai cea mai buna alegere pentru bebelusi.
O baie calda este o alta varianta pentru tratarea dermatitei. Este si una dintre cele mai eficiente metode. Dupa baie, obligatoriu se aplica o crema hidratanta pe pielea bebelusului.
Apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte si nu se recomanda folosirea sapunurilor sintetice si parfumate. Parintii trebuie sa fie foarte atenti dupa baie, sa vada cum reactioneaza pielea celui mic dupa baie. Daca baia este facuta zilnic si pielea hidratata corespunzator, bebelusii se vor simti foarte bine.
In urma unor studii, s-a afirmat faptul ca unguentele pentru piele hidrateaza corespunzator pielea si sunt foarte eficiente in tratarea dermatitei. Se recomanda optarea pentru un unguent cat se poate de natural. Aromele si conservantii pot produce iritatii pentru cei mici.
Foarte important este ca parintii sa depisteze care lucruri din jur declanseaza eczema la bebelus. La cei mici, cei mai comuni declansatori sunt lucrurile pe care ei le ating. Pot fi si altii, spre exemplu stresul sau iritatiile. Cei mai obisnuiti declansatori sunt sapunurile, detergentii, parfumurile, transpiratia sau excesul de salvia si chiar si textura hainelor.