Nu de putine ori femeile sunt diagnosticate cu fibrom uterin dupa o simpla vizita la medicul ginecolog in care opteaza pentru un consult, o ecografie si un test Papanicolau. Diagnosticul este clar, usor de pus, cele mai multe fibroane uterine sunt mucoase, intramurale si apoi submucoase. Fibroamele uterine cresc pe perioada anilor fertili si de multe ori se regenereaza dupa menopauza. Acest diagnostic nu este unul foarte ingrijorator, dar trebuie tratat cu multa atentie, deoarece este o tumoare pelviana, de cele mai multe ori mica si asimptomatica.
Semne, simptome si tratament pentru fibrom uterin
Fibromul uterin poate fi asimptomatic, dar in cazul in care creste in dimensiune, se va resimti o durere acuta spre severa sau cronica. Printre simptomele fibromului uterin sunt incluse si urinarea frecventa sau imperioasa, constipatie, sangerari, iar pentru un diagnostic corect este necesara o vizita la medicul specialist ginecolog pentru investigatii imagistice.
Fibromul uterin asimptomatic nu necesita tratament. In cazul in care fibromul este insotit de simptome clare, medicul poate opta pentru medicamente pentru oprirea sangerarii, pentru administrarea de medroxiprogesteron acetat la fiecare ciclu menstrual, dar si pentru o interventie chirurgicala in acest sens. Interventia chirurgicala este destinata pacientelor care prezinta cresterea rapida a mesei pelviene, precum si sangerarea recurenta, refractarea la terapia medicamentoasa, durerea persistenta insuportabila, precum si simptomatologia urinara sau digestiva.
O data cu inaintarea in varsta apare si o predispozitie a femeilor catre fibromul uterin. Fibromul nu se dezvolta inainte de pubertate, uneori creste in timpul sarcinii si se micsoreaza dupa menopauza. Dezvoltarea poate fi lenta, asimptomatica sau foarte rapida. Prezenta fibromului uterin pe linie materna in cazul mamei, bunicii sau unei matusi din partea mamei creste riscul de aparitie al acestuia.
Tratamentul chirurgical pentru fibromul uterin presupune histerectomia sau indepartarea completa a uterului sau miomectomia in care se extirpa fibromul dar se pastreaza in totalitate uterul, permitand existenta pe viitor a unei sarcini. Medicul specialist va indica ce metoda potrivita de tratament exista pentru fibromul uterin si ce procedura va avea succes.