La mai bine de un secol de la moartea sa, la varsta de numai 42 de ani, Jane Austen este in continuare una dintre cele mai celebre autoare din toate timpurile; opera sa continua sa fie reinviata prin adaptari cinematografice, fiind reinterpretata. Iata cateva dintre cele mai cunoscute si frumoase romane ale acesteia:
1.Mandrie si Prejudecata (1813)
Protagonista Elizabeth Bennett si eroul ei romantic, domnul Darcy, raman in centrul acestei fascinatii. Titlul original al romanului, “Primele impresii”, defineste cu acuratete punctul central al relatiei lor tumultoase.
2. Persuasiune (1818)
Protagonista Anne Elliot se dovedeste a fi intr-o situatie delicata, dupa ce a fost convinsa de prietena sa, Lady Russell sa rupa o logodna in tinerete.
O intalnim pe Anne ca pe o frumusete decolorata, la douazeci si ceva de ani, considerata deja o fata batrana, inca chinuita de regretul ca l-a refuzat pe Fredrick Wentworth, despre care aflam ca este acum un capitan de succes in marina.
3. Emma (1815)
Emma Woodhouse este “frumoasa, inteligenta si bogata”, iar privilegiul ei o diferentiaza de celelalte eroine ale lui Austen, nu doar prin bogatie, ci si prin libertatea de a nu se casatori. Emma declara ca nu intentioneaza niciodata sa se casatoreasca si, intr-adevar, pare imuna la atractiile romantice, alegand in schimb sa joace rolul de petitoare pentru prietenele ei.
4. Ratiune si simtire (1811)
”Ratiune si simtire” a fost prima carte publicata de Austen. Intriga romanului urmeaza limitele traditionale ale unei comedii, infatisand viata a doua surori care, dupa moartea tatalui lor, sunt indepartate de bogatia si luxul cu care au crescut si se muta intr-o casuta mica daruita familiei lor de o ruda indepartata.
5. Manastirea Northanger (1818)
Romanul este o parodie a fictiunii gotice, despre care se crede ca a fost scris ca un divertisment pentru familia Austen si prietenii sai. Austen se adreseaza direct cititorului in mai multe randuri, intrand in deliberari satirice despre valoarea si opinia contemporana despre roman ca mijloc de comunicare.