O alimentatie buna este importanta pe tot parcursul anului si este una dintre cele mai importante premise pentru o sanatate buna. Dar este deosebit de importanta in perioade, precum cea actuala, in care riscul de gripa este deosebit de mare.
Cum pot alimentele proteja oamenii de gripa sau ii pot ajuta sa faca fata efectelor neplacute?
Regula de aur
Se vor include in dieta legume proaspete bogate in vitamine si antioxidanti. Desi iarna este mai saraca, mai exista optiuni – se poate miza pe mai mult baby spanac, rucola si salate proaspete, morcovi, sfecla si dovleac.
- Cresterea aportului de omega-3
Se vor obtine grasimi utile din peste, nuci si seminte.
- Un mar pe zi
Un mar pe zi tine doctorul departe! Cu siguranta se cunoaste aceasta expresie care nu este deloc intamplatoare – merele vor oferi fibre solubile valoroase si antioxidanti care imbunatatesc sistemul imunitar si reduc inflamatia.
- Mai mult seleniu
Va ajuta la stimularea anticorpilor si va stimula organismul sa lupte impotriva bolii. Carnea de prepelita si ouale sunt o sursa excelenta.
- Aport de vitamina D
Ouale, untul, ficatul sunt surse bune, dar cele mai bune sunt cele 30 de minute pe zi la soare. Asadar, trebuie gasita o modalitate de a petrece timpul in aer liber – indiferent cat de dificil ar parea.
- Mai mult zinc
Carnea, fructele de mare, nucile si semintele (in special semintele de dovleac ) sunt printre cele mai bune alimente in acest scop.
- Probiotice zilnic
Acestea vor avea grija de sanatatea stomacului si de lupta impotriva proceselor inflamatorii, mai ales daca nu s-a putut evita gripa si luarea antibioticelor. Iaurtul si chefirul sunt alegeri excelente pentru a obtine nutrientii necesari.
- Ierburi si sanatate din natura
Pe langa o dieta bogata in nutrienti, o varietate de tincturi din plante si ceaiuri vor avea grija de sanatatea organismului. Ingredientele lor active ajuta oamenii sa faca fata simptomelor neplacute ale virusurilor sezoniere si ale racelilor si sa-si reincarce organismul cu energie si sanatate.