Acasă Diverse Sexul bebelusului – o chestiune de cromozom

Sexul bebelusului – o chestiune de cromozom

Cand ovocitul aduce un cromozom X iar spermatozoizii un cromozom Y: este un baiat (XY).

sexul bebelusului

Sexul bebelusului este determinat in timpul fertilizarii, momentul cheie in care se intalnesc ovocitul (sau ovulul) femeii si sperma barbatului. Fiecare gamet isi aduce materialul genetic:

  • 22 cromozomi + 1 X cromozom sexual pe partea ovocitului;
  • 22 cromozomi + 1 cromozom sexual X sau Y pentru spermatozoizi.

Cele 2 celule fuzioneaza si formeaza o singura celula, zigotul. Aceasta prima celula a embrionului contine tot materialul genetic necesar constructiei unei fiinte umane: 44 de cromozomi + 1 pereche de cromozomi sexuali.

Aceasta pereche determina sexul bebelusului, care depinde, in acest caz, de cromozomul sexual furnizat de spermatozoizi si mai precis de prezenta sau nu a unui cromozom Y.

Atunci cand ovocitul aduce un cromozom X iar spermatozoizii un cromozom X: este o fata (XX);

Cand ovocitul aduce un cromozom X iar spermatozoizii un cromozom Y: este un baiat (XY).

Prin urmare, determinarea sexului bebelusului este in intregime o chestiune de intamplare, in functie de sperma care a reusit mai intai sa fertilizeze ovocitul. Asadar, este imposibil sa se prevada sexul bebelusului. Dar un lucru este aproape sigur: exista una din 2 sanse sa fie o fata si tot una din 2 sanse sa fie un baiat.

Ratele natalitatii fetelor / baietilor sunt intr-adevar aproape identice: 104,8 baieti la 100 de fete, conform cifrelor.

Cum se formeaza sexul bebelusului?

Desi sexul bebelusului este determinat genetic din momentul fertilizarii, acesta ramane nediferentiat chiar la inceputul sarcinii. Primul contur al gonadei, numit creasta genitala, apare in a 5-a saptamana de sarcina. Atunci este identic daca este vorba de o fata sau de un baiat.

In jurul celei de-a 7-a saptamani de sarcina, aceasta gonada incepe sa se diferentieze. De asemenea, la inceputul sarcinii, toti embrionii au o proeminenta mica intre picioare, tuberculul genital. Din a 8-a saptamana, acest tubercul incepe, de asemenea, sa se diferentieze pentru a forma organele genitale externe.

In concluzie, fata sau baiat – totul se decide in timpul fertilizarii, chiar in momentul in care viitoarea mama ramane insarcinata. Desi este determinat genetic de la conceptie, genul unui bebelus se formeaza intr-un proces indelungat dupa o faza nediferentiata la inceputul sarcinii. Asadar, este nevoie de putina rabdare pentru ca viitorii parinti sa stie sexul bebelusului lor.