Acasă Sanatate Regimul alimentar in sindromul colonului iritabil

Regimul alimentar in sindromul colonului iritabil

Regimul alimentar este esential pentru a controla simptomele sindromului de colon iritabil, una dintre cele mai frecvente boli astazi

regimul alimentar

Regimul alimentar este esential pentru a controla simptomele sindromului de colon iritabil, una dintre cele mai frecvente boli astazi.

In acest articol, sunt prezentate 5 tipuri de diete pentru sindromul intestinului iritabil.

Dieta FODMAP impotriva sindromului intestinului iritabil

Printre dietele pentru sindromul intestinului iritabil este si dieta FODMAP. Aceasta este bazata pe minimizarea consumului de carbohidrati: oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Unele cercetari sugereaza ca, evitand carbohidratii mentionati mai sus, se reduc inconvenientele – prin impiedicarea bacteriilor sa fermenteze alimentele.

Aceasta dieta, din cauza restrictiei pe care o pune asupra anumitor alimente importante, trebuie urmata sub supraveghere medicala de specialitate. Posibilul risc-beneficiu trebuie evaluat in functie de persoana.

Dieta fara lactoza

Daca medicul suspecteaza intoleranta la lactoza, se recomanda excluderea partiala a produselor lactate. Se poate face timp de 1 pana la 2 luni, atunci alimentele pot fi reintroduse si reactiile pacientului observate. In multe cazuri, sindromul de colon iritabil este asociat cu un consum al produselor lactate, astfel ca aceasta optiune poate imbunatati starea pacientului.

Dieta fara gluten

Conform diferitelor cercetari, se estimeaza ca 30% dintre celiaci au sindrom de colon iritabil.

Acesta este motivul pentru care, in cazul suspectarii sensibilitatii sau alergiei la gluten, medicul poate decide excluderea alimentelor care contin gluten pentru a verifica daca acesta este declansatorul disconfortului.

Dieta pentru combaterea constipatiei

Persoanelor care sufera de intestin iritabil cu constipatie cronica, unii specialisti le recomanda sa includa in dieta alimente bogate in fibre insolubile, care accelereaza tranzitul intestinal. Acestea sunt prezente in legume si cereale integrale.

Dieta pentru combaterea diareei

Dietele pentru sindromul de colon iritabil includ si o optiune de combatere a diareei. Este un simptom foarte frecvent in unele cazuri de intestin iritabil.

Persoanele care au diaree in mod regulat, ar trebui sa evite cafeaua si alcoolul, deoarece acestea sunt doua stimulente intestinale. Acelasi lucru este valabil si pentru produsele lactate. Cu toate acestea, este important sa includa alte surse de calciu in dieta lor, cum ar fi, laptele de soia.