Acasă Sanatate Pilula contraceptiva – efecte secundare

Pilula contraceptiva – efecte secundare

Pilula contraceptiva orala este o metoda hormonala de prevenire a sarcinii. Efectele secundare sunt frecvente si variaza de la o persoana la alta

pilula contraceptiva

Pilula contraceptiva orala este o metoda hormonala de prevenire a sarcinii. Efectele secundare sunt frecvente si variaza de la o persoana la alta.

Pilula este un tip de control al sarcinii. Functioneaza impiedicand organismul sa produca un ovul, ceea ce inseamna ca nu exista nimic pentru fertilizarea spermei, iar sarcina nu poate avea loc.

Pastilele contraceptive pot ajuta, de asemenea, in perioadele neregulate, dureroase sau grele, endometrioza, acneea si sindromul premenstrual.

  • Care sunt efectele secundare?

Pilulele contraceptive afecteaza nivelul hormonilor unei persoane, ducand la diferite efecte secundare. Aceste efecte se rezolva de obicei in 2-3 luni, dar pot persista.

Daca efectele secundare dureaza mult timp, cel mai bine este sa se discute cu medicul.

  • Spotting (sangerarea intre menstre)

Este cel mai frecvent efect secundar al pilulelor contraceptive. Se intampla deoarece corpul se adapteaza la nivelurile de hormoni in schimbare.

Luarea pilulei conform prescriptiei, de obicei in fiecare zi si la aceeasi ora, poate ajuta la prevenirea sangerarilor intre menstre.

  • Greata

Unele persoane se confrunta cu greata usoara la prima administrare a pilulei, dar de obicei aceasta scade. Luarea pilulei cu alimente sau la culcare poate ajuta.

Daca greata este severa sau dureaza cateva luni, cel mai bine este sa se discute cu medicul.

  • Sensibilitatea sanilor

Administrarea pilulelor contraceptive determina deseori sanii sa se simta durerosi, mai ales la scurt timp dupa ce o persoana incepe sa le ia. Purtarea unui sutien de sustinere poate ajuta la reducerea sensibilitatii sanilor.

  • Migrene

Hormonii din pilulele contraceptive pot provoca sau creste frecventa migrenelor.

Modificarile hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron) pot declansa migrena. Simptomele pot depinde de doza si de tipul pilulei. De exemplu, pastilele cu doze mici sunt mai putin susceptibile de a provoca acest simptom.

  • Cresterea in greutate

Pastilele contraceptive sunt adesea susceptibile de cresterea in greutate – un posibil efect secundar, desi cercetarile nu au confirmat inca acest lucru.

In teorie, pilulele contraceptive ar putea duce la cresterea retentiei de lichide. De asemenea, acestea ar putea duce la cresterea masei musculare. Insa unele persoane pot raporta in schimb pierderea in greutate atunci cand iau pilula.