Acasă Diverse Jocuri educative pentru dezvoltarea motricitatii fine la varsta prescolara

Jocuri educative pentru dezvoltarea motricitatii fine la varsta prescolara

Principalul avantaj al acestor exercitii este ca sunt potrivite chiar si pentru cei mai mici copii

varsta prescolara

Educatorii din gradinita recurg la o serie de jocuri si exercitii care pot imbunatati dezvoltarea motricitatii fine la varsta prescolara. In acest sens, se pot alege jocuri care sunt potrivite chiar si pentru copiii mici – acestea aduc cele mai mari rezultate.

Jocuri cu degetele

Principalul avantaj al acestor exercitii este ca sunt potrivite chiar si pentru cei mai mici copii. Jocurile cu degetele combinate cu cantatul si recitarea unor rime amuzante pentru copii ridica starea de spirit a copilului.

Origami

Realizarea figurilor de hartie de orice dimensiune contribuie nu numai la dezvoltarea flexibilitatii, ci si la formarea perseverentei la copiii mici. Astfel de exercitii ar fi dificile la inceput, dar treptat copiii isi vor imbunatati abilitatile si vor invata sa ofere hartiei cele mai neasteptate forme.

Set de constructie

Astazi se pot gasi multe variante ale acestor jucarii, literalmente pentru fiecare gust. Pe langa beneficiile dezvoltarii abilitatilor degetelor, copiii isi dezvolta imaginatia. Aranjeaza diverse piese, dupa propria dorinta si asambleaza diferite figuri din acelasi set – case, masini, roboti etc.

Modelarea din plastilina sau aluat

Acest tip de creativitate incurajeaza dezvoltarea abilitatilor motorii ale degetelor si antreneaza mainile intr-un mod de neegalat. Pentru a obtine figura dorita, copiii trebuie sa ia in considerare cu atentie fiecare miscare, deoarece presiunea prea moale sau puternica poate lasa o amprenta nedorita.

Pictura

Cand un copil deseneaza cu un creion sau picteaza, invata sa-si exprime imaginatia si gandurile pe hartie. In plus, trebuie sa coordoneze miscarea degetelor, care are un efect pozitiv asupra dezvoltarii motorii. Desenul poate fi numit „etapa pregatitoare” pentru invatarea scrisului.

Deci, dezvoltarea abilitatilor motorii fine la copiii prescolari este un fel de pregatire pentru intrarea in clasa intai. Trebuie imbunatatite pe deplin abilitatile copilului, deoarece flexibilitatea si mobilitatea degetelor este doar una dintre abilitatile principale care trebuie instruite. Mai tarziu se va apela la diverse programe care dezvolta atat abilitatile motorii, cat si intelectul copiilor prescolari.