Acasă IT Importanta formatarii unui hard disk

Importanta formatarii unui hard disk

Hard disk-urile pot fi formatate din Windows, insa si cu ajutorul unor programe. Unul din aceste programe este DBAN, program ce poate fi obtinut sub forma unei imahini ISO

hard disk

Uneori, utilizatorii unui computer sau a unui laptop nu stiu de ce anume este nevoie pentru o reimprospatare a dispozitivului, pentru ca acesta sa functioneze in conditii mai bune. Formatarea unitatii hard disk va permite acest lucru, stergand toate datele inutile in mod corespunzator. Formatarea unui disc reprezinta procesul de stergere a datelor de pe acesta, indicat in cazul in care utilizatorii au un hard disk nou sau isi doresc sa reinstaleze Windows. Inainte de formatare, utilizatorii trebuie sa se asigure ca au copiat cu succes fotografiile, videoclipurile, muzica si celelalte documente importante.

Principiile de formatare a partitiilor de hard disk

Formatarea poate fi efectuata si pe parti, in timp ce celelalte raman neatinse. Acest lucru este util in unele situatii, insa daca se doreste formatarea intregii unitati de disk si si utilizarea intregii capacitati intr-un singur bloc, va fi necesara stergerea datelor despre partitii. Formatarea unui hard disk din Bios nu este posibila, dar formatarea rapida este foarte la indemana.

Un format rapid, in schimb, nu va sterge datele, ci numai pointerii catre fisiere. Este important de stiut faptul ca formatarea hard disk-ului ajuta foarte mult nu numai la eliminarea programelor nedorite si a virusilor, ci si la imbunatatirea performantelor PC-ului sau laptopului.

Hard disk-urile pot fi formatate din Windows, insa si cu ajutorul unor programe. Unul din aceste programe este DBAN, program ce poate fi obtinut sub forma unei imahini ISO, poate fi descarcat iar imaginea poate fi scrisa pe un CD gol. Folosirea acestui program nu numai ca este mult mai rapida, ci si mai eficienta. Cu alte cuvinte, exista si metode alternative celor clasice pentru formatarea hard disk-ului. Instructiunile sunt clare, simple si usor de urmat, navigarea prin program este intuitiva, iar datele sunt eliminate fara a mai putea fi recuperate, dar si reparand sectoarele defecte sau corupte. Cu certitudine ca, indiferent de metoda aleasa de formatare a hard disk-ului, aceasta operatiune este necesara pentru a avea dispozitive curate si mult mai performante.