Acasă Diverse Efectele pozitive ale implicarii copiilor in activitatile casnice

Efectele pozitive ale implicarii copiilor in activitatile casnice

Iar acest lucru il va invata sa stranga bani, sa isi stabileasca o tinta si sa aprecieze o recompensa primita pentru eforturile sale.

educatie copii

Din ce in ce mai multi parinti au tendinta de a nu-i implica pe cei mici in activitatile casnice. Sunt copii suficient de mari pentru a sterge praful de pe mobila, care pot duce gunoiul sau care pot sa stranga firimiturile in farfurie si sa puna farfuria in chiuveta si nu sunt lasati sau incurajati sa o faca. Parintii evita sa-i „puna la treaba” pe cei mici, desi aceste activitati le-ar putea asigura independenta, i-ar putea face mai responsabili si i-ar transforma in adulti de succes.

Un copil care este lasat cateva ore la desene animate in loc sa fie implicat in activitati casnice va avea o initiativa mai scazuta, atunci cand creste, de a-si ajuta parintii. In plus, va avea probleme atunci cand se va muta in propria lui locuinta, la camin sau cu chirie.

Implicand copilul in treburile casnice, acesta va prinde incredere in propriile-i puteri, isi va consolida stima de sine si va invata sa aiba grija de el insusi.

Treburile casnice il ajuta pe cel mic sa gaseasca solutii de rezolvare la diferite probleme pe viitor.

Cand ajunge la o varsta suficient de mare pentru a cunoaste valoarea banului, copilul poate fi stimulat cu mici sume de bani pentru indeplinirea unor sarcini. Iar acest lucru il va invata sa stranga bani, sa isi stabileasca o tinta si sa aprecieze o recompensa primita pentru eforturile sale.

Mai mult decat atat, specialistii sustin ca un copil implicat in treburile casnice devine mai empatic, doreste sa fie util pentru cei din jur si va avea rezultate mai bune la scoala. Parintii si bunicii sunt indemnati sa ii lase pe cei mici sa se implice in activitatile casnice, aratandu-le cum se face o anumita treaba, familiarizandu-i cu o rutina si oferindu-le instrumentele necesare, insa pe masura varstei lor. Achizitionarea unei maturi mici si a unui set de curatenie pentru incepatori este utila, iar copilul va fi fericit sa poata intreprinde activitati de adult.

La 3-4 ani copiii sunt invatati sa isi puna jucariile la loc, sa sorteze lucrurile pe culori si sa faca teancuri de carti; de la 4 ani pot incepe sa isi faca ordine unde s-au jucat, sa puna tacamurile pe masa, sa ude florile si sa aduca lucrurile dintr-un loc unde au fost trimisi. Dupa varsta de 7 ani, copilul poate participa la strangerea mesei, poate sa mature, sa isi pregateasca un sendvis si sa aiba grija de un animal de companie.