Acasă Diverse Dureri de cap in timpul sarcinii

Dureri de cap in timpul sarcinii

15% dintre femeile insarcinate sufera de dureri de cap mai intense in timpul sarcinii. Aceste dureri de cap pot avea mai multe cauze: modificari hormonale, circulatie sanguina crescuta, congestie nazala, stres, oboseala sau glicemie scazuta

dureri de cap

15% dintre femeile insarcinate sufera de dureri de cap mai intense in timpul sarcinii. Aceste dureri de cap pot avea mai multe cauze: modificari hormonale, circulatie sanguina crescuta, congestie nazala, stres, oboseala sau glicemie scazuta.

Acestea sunt, in general, dureri bilaterale moderate, spre deosebire de migrena, care afecteaza doar o parte a capului cu dureri ascutite, pulsative, adesea insotite de greata, varsaturi, sensibilitate la lumina, anumite mirosuri si zgomot. La femeile predispuse la migrene, durerile de cap dispar de regula dupa primul trimestru, dupa ce nivelul hormonal se stabilizeaza.

Modalitati de a reduce aceste dureri de cap

In primele saptamani de sarcina, dureri de cap sunt rezultatul diferitelor modificari fiziologice care apar odata cu debutul sarcinii. Volumul sangelui creste, tensiunea arteriala fluctueaza, hormonii sunt secretati in cantitati mari, iar hipoglicemia este tot mai frecventa. La aceasta se adauga oboseala si tensiunea psiho-emotionala toate favorizand un climat pentru aparitia durerilor de cap.

Daca durerea de cap apare la sfarsitul sarcinii si este insotita de alte manifestari, cum ar fi tiuitul in urechi, tulburari de vedere, dureri abdominale sau varsaturi, atunci femeia insarcinata trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Acestea sunt semne de avertizare ale hipertensiunii arteriale care pot duce la pre-eclampsie, o complicatie a sarcinii care poate avea urmari grave pentru mama si copilul.

Din fericire, exista mici trucuri cu ajutorul carora viitoarele mamici se pot simti mai bine astfel incat sa fie capabile sa isi desfasoare in continuarea activitatea zilnica.

  • Evitata cafeaua, ceaiul, ciocolata, stresul sau luminile stralucitoare, toate acestea pot declansa dureri de cap.
  • Aplicarea compreselor calde sau reci pe frunte sau gat sau o baie calda (dar nu prea fierbinte).
  • Aerul proaspat.
  • Masarea scalpului, aceasta actiune lucru va oferi un sentiment de usurare.
  • Consumarea unor mese echilibrate, in portii mici si gustari sanatoase.
  • Consumarea unei cantitati cat mai mare de apa.
  • Evitarea situatiilor stresante si suprasolicitarea.
  • Exersarea tehnicilor de relaxare.
  • Odihna suficienta inclusiv in timpul zilei.
  • Se pot lua inclusiv anumite analgezice, insa doar cu acordul medicului ginecolog. Se recomanda doar medicamentele pe baza de acetaminophen, in vreme ce ibuprofenul trebuie evitat.