Acasă Diverse Cum amenajezi biblioteca din living ca la carte?

Cum amenajezi biblioteca din living ca la carte?

biblioteca din living

Desi cartile electronice sunt din ce in ce mai populare, biblioteca de acasa ramane un element esential al decorului atat pentru cititorii impatimiti, cat si pentru cei mai putin pasionati de lectura, dar interesati de colectionarea volumelor de literatura.

O casa din care lipseste biblioteca este rece, lipsita de personalitate, de aceea se si spune ca o casa fara carti este ca o camera fara ferestre. Pe de alta parte, o casa plina ochi de carti raspandite in teancuri prin toate camerele numai pare nici boema, si nici nu are un farmec aparte si este un exemplu de locuinta nefunctionala, neaerisita si cu importante deficiente estetice.

Este foarte importanta amenajarea bibliotecii intr-un living, astfel incat sa fie suficient de spatioasa pentru ca toate volumele importante sa poata fi asezate, precum si elementele de décor.

Unde si cum se amenajeaza biblioteca de acasa

Pentru ca in orice casa, indiferent cat de modesta sau de mica ar fi, exista o biblioteca din living astfel incat cartile sa nu ocupe un spatiu suplimentar in toate camerele sau sa fie depozitate in mod necorespunzator in saci sau in cutii, amenajarea bibliotecii se face de regula in living.

Sufrageria este locul cel mai propice pentru a amplasa o biblioteca de dimensiuni mai mici sau mai mari in functie de preferintele si de modul de viziune al cititorului.

Se poate achizitiona, asadar, o biblioteca inalta astfel incat sa poata fi aranjate cat mai multe carti pe verticala, astfel distanta dintre podea si tavan pare mai mare, iar cititorii vor putea aseza pe rafturile de sus cartile care au fost deja citite sau care nu prezinta atat de mare importanta, iar pe rafturile de jos cartile care sunt cele mai des rasfoite. O scara pliabila cu una doua sau mai multe trepte ii vor ajuta pe acestia sa ajunga cu usurinta la cartile de mai sus.

De asemenea, in locuintele in care exista un coltisor gol greu de amenajat sau care nu trebuie sa ramana nemobilat pentru ca pare lipsit de personalitate se va potrivi perfectul etajera de colt din lemn sau din fier forjat, ori din metal cu aspect antichizat in care proprietarii sa aseze cartile.

Un asemenea element de tip etajera de colt se va dovedi perfect indiferent de camera in care va fi amplasat. Aici pot fi asezate carti voluminoase cu coperta cartonata sau albume ilustrate astfel incat sa arate cat mai bine in ochii privitorilor.

  • Cum se organizeaza cartile in biblioteca

Nu exista o regula clara de aranjare si de amenajarea cartilor in biblioteca. In timp ce unii proprietari isi organizeaza cartile in functie de culori, altii in ordine alfabetica, iar minimalistii prefera ambianta cat mai calma si invelesc cartile in coli albe ca sa pastreze schema cromatica neutra a incaperii.

Nu in ultimul rand, sunt si persoane care isi amenajeaza biblioteca in functie de preferintele pe care le au, de anul de aparitie al cartilor sau chiar de autori.

Cei care nu au prea multe carti pot experimenta si alte moduri de organizare in functie de culori, de cotor, unii asezand cartile chiar invers, metoda devenita un trend printre instagrammeri, argumentul principal fiind acela ca intorcand cartile cu marginile paginilor catre exterior se obtine o paleta cromatica unitara si un efect interesant din punct de vedere sculptural.