Acasă Sanatate Ce uleiuri esentiale pot ajuta la artrita reumatoida?

Ce uleiuri esentiale pot ajuta la artrita reumatoida?

Ghimbirul a fost mult timp recomandat persoanelor cu inflamatie cronica si durere. Poate fi adaugat la mese sau luat in suplimente

artrita reumatoida

Artrita reumatoida poate provoca inflamatii cronice si dureri la nivelul articulatiilor. Multi oameni folosesc uleiuri esentiale pentru ameliorarea acestor simptome, dar functioneaza cu adevarat uleiurile?

Uleiurile esentiale nu pot vindeca aceasta afectiune, dar dovezile sugereaza ca pot ameliora simptomele majore ale artritei reumatoide (AR) si ale osteoartritei, in special inflamatia, umflarea, rigiditatea si durerea.

Ce pot face uleiurile esentiale pentru AR?

Uleiurile esentiale sunt fabricate din esenta lichida a plantelor. Aceasta esenta este alcatuita din compusii care confera unei plante gustul si mirosul ei.

Folosind presiunea sau aburul, uleiurile sunt de obicei extrase din scoarta, frunzele sau radacinile plantei.

Uleiurile esentiale si aromoterapia sunt considerate sigure de utilizat pentru AR, alaturi de tratamentele conventionale. Iata cateva dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru simptomele AR, cu dovezi stiintifice care arata eficacitatea lor:

  • Eucalipt

S-a demonstrat ca mai multi compusi din eucalipt reduc efectele inflamatorii, umflaturilor si durerii. Majoritatea cercetarilor recomanda fie inhalarea directa a uleiului de eucalipt, fie adaugarea catorva picaturi la o baie calda.

  • Lavanda

Lavanda a fost folosita de mult timp pentru a reduce durerea, anxietatea si depresia. Poate fi inhalata, aplicata local sau adaugata la o baie calda.

  • Ghimbir

Ghimbirul a fost mult timp recomandat persoanelor cu inflamatie cronica si durere. Poate fi adaugat la mese sau luat in suplimente.

Produsele chimice din ghimbir se transforma intr-un grup puternic de compusi antiinflamatori numiti gingeroli odata digerati.

  • Ulei esential de curcuma

Ingredientele active din curcumina pot avea proprietati antiinflamatoare. S-a demonstrat ca ajuta la imbunatatirea circulatiei.

  • Busuioc

Busuiocul contine o mare varietate de compusi potential terapeutici. Uleiul esential contine cineol, care are efecte antiinflamatoare. De asemenea, contine linalool, un compus despre care s-a demonstrat ca reduce inflamatia.

Cum se utilizeaza uleiurile esentiale pentru AR?

Uleiurile esentiale sunt de obicei inhalate sau masate in piele. O persoana poate:

  • Pune cateva picaturi in apa fierbinte si inspira aburul.
  • Folosi un difuzor, care dilueaza uleiurile esentiale in apa fierbinte si elibereaza o ceata parfumata.
  • Sa amestece uleiurile in saruri de baie sau sa adauge direct intr-o baie calda.
  • Dilua cu uleiuri purtatoare si masa amestecul pe articulatiile dureroase, rigide sau inflamate.