Cancerul bucal apare in celulele gurii. Tumora canceroasa (maligna) este un grup de celule canceroase care poate invada si distruge tesutul din apropiere. De asemenea, se poate raspandi (metastaza) in alte parti ale corpului. La nivelul ganglionilor limfatici din gat se raspandeste cel mai des cancerul cavitatii bucale. Cancerul cavitatii bucale se mai numeste si cancer oral.
Celulele gurii sufera uneori modificari care fac ca dezvoltarea sau comportamentul lor sa fie anormale. Aceste modificari pot provoca tumori non-canceroase (benigne) precum negi sau fibroame.
Modificarile suferite de celulele gurii pot provoca, de asemenea, afectiuni precanceroase. Aceasta inseamna ca celulele anormale nu sunt inca canceroase, dar pot deveni canceroase daca nu sunt tratate. Cele mai frecvente afectiuni precanceroase ale gurii sunt: leucoplazia si eritroplazia.
Leucoplazia consta in formarea unei zone anormale albe sau gri pe limba, in interiorul obrazului, gingiilor sau in cerul gurii.
Aceasta afectiune nu este neaparat sinonima cu cancerul. Riscul de cancer al cavitatii orale depinde de forma, dimensiune si raportul dintre celulele anormale si celulele normale din gura. Aceasta anomalie se numeste displazie. Dar, in unele cazuri, modificarile care afecteaza celulele din gura pot provoca cancerul cavitatii bucale.
- Eritroplazia
Eritroplazia consta in formarea, fara o cauza evidenta, a unei zone rosii anormale sau a unui grup de pete rosii pe membrana mucoasa care acopera gura. Eritroplazia nu este neaparat sinonima cu cancerul, dar aceasta faza precanceroasa este foarte probabil sa se transforme in cancer. Aproximativ 50% din aceste leziuni se dezvolta in carcinom cu celule scuamoase.
Gura este acoperita cu un invelis numit mucoasa bucala. Aceasta mucoasa este formata din celule care formeaza tesutul epitelial. De cele mai multe ori, cancerul cavitatii orale incepe in aceste celule plate si subtiri. Acest tip de cancer este numit carcinom cu celule scuamoase din cavitatea bucala.
De asemenea, pot aparea tipuri mai rar intalnite, de cancer al cavitatii bucale, cum ar fi: cancerul glandei salivare si melanomul.