Acasă Diverse Cartea Swing Time de Zadie Smith

Cartea Swing Time de Zadie Smith

In romanul cu numarul 5, Zadie Smith ne spune povestea a doua prietene din copilarie care locuiesc intr-o suburbie din Londra, Brent, de unde si ea este originara.

Zadie Smith

In romanul cu numarul 5, Zadie Smith ne spune povestea a doua prietene din copilarie care locuiesc intr-o suburbie din Londra, Brent, de unde si ea este originara. Unite de pasiunea pentru dans, naratoarea si amica sa devin adulte, viata lor se schimba radical.

Amica geniala. La cursul de dans tinut de domnisoara Isabel, intr-o sambata a anului 1982 cele doua fete se vad pentru prima data. Ambele provin din familii mixte – o mama de origine jamaicana si un tata englez in cazul naratoarei si exact invers in cazul lui Tracey. La scurt timp cele doua fete devin inseparabile, se intalnesc pentru a urmari comedii muzicale, se identifica cu vedetele acestui gen, inventeaza spectacole si fac multe alte lucruri specifice varstei lor. Chiar daca locuiesc in acelasi cartier, cele doua fete evolueaza in universuri diferite – mama uneia din ele este mereu scufundata in carti, studiaza non stop, transmitandu-i fiicei si sotului sau o constiinta politica acuta in timp ce Tracey locuieste impreuna cu mama sa celibatara intr-o casa in care televizorul se afla la loc de cinste. Dintre cele doua, Tracey pare cea mai talentata in ale dansului, vrea sa faca o meserie din asta pe viitor in timp ce naratoarea, dupa terminarea studiilor, devine asistenta personala a unei cantarete pop, o celebritate mondiala ale carei capricii de diva ea le satisface.

Prima parte a cartii se deruleaza la Brent, centrul romanesc si nevralgic al autoarei. Mai apoi, povestea se deplaseaza intr-o tara din Africa de Vest in care cantareata Aimee vrea sa construiasca o scoala pentru fete. Naratoarea, care are sarcina de a pregati terenul, are sansa sa faca cunostinta cu populatia africana, plina de prejudecati si ajunge sa isi puna intrebari cu privire la propria sa identitate. Romanul lui Zadie Smith se pierde in teme precum social, politic, etic, familial, matern sau homosexual, totul intr-o furtuna de intrigi secundare care ne fac sa pierdem din vedere povestea principala, cea a celor doua prietene din copilarie, pe care, oportunismul si gelozia uneia din ele, timiditatea si idealismul celeilalte le separa. Romanul Swing Time este unul dinamic si stralucit de la inceput pana la sfarsit.