Acasă Sanatate 6 trucuri pentru a reduce consumul de zahar

6 trucuri pentru a reduce consumul de zahar

reducere consum de zahar

Zaharul este peste tot, chiar si acolo unde nu ne asteptam, cum ar fi in anumite mancaruri sarate. Dupa cum se stie deja, prea mult zahar are consecinte asupra sanatatii. Diabet, hipertensiune, obezitate, dureri de cap, carii… Cum se poate reduce cu usurinta consumul de zahar pentru a evita toate aceste mici sau mari probleme?

6 sfaturi pentru reducerea consumului de zahar

  • Trebui sa se inceapa prin reducerea cantitatii de zahar din cafea/ceai. Cu cat se consuma mai mult zahar, cu atat mai mult corpul se obisnuieste cu el. Din fericire, functioneaza in ambele sensuri! Cu cat se adauga mai putin zahar, cu atat mai mult se va obisnui palatul cu lipsa lui. Deci, se poate reduce cantitatea putin cate putin.
  • Ar fi bine sa se limiteze (sau sa se elimine complet) alimentele procesate si produsele de patiserie din dieta. Ar trebui deci sa se gateasca cat mai mult posibil, cu alimente crude.
  • Cerealele ar trebui sa fie lasate deoparte! Da, cerealele sunt un rasfat de dimineata, dar sunt si adevarate bombe de zahar. Solutia: poti prepara acasa granola, astfel incat sa se poata controla ingredientele si, mai ales, cantitatea de zahar. Iar daca iti place sa mananci alimente sarate, este si mai bine: inlocuieste cerealele cu paine prajita cu proteine (avocado, somon, ou…).
  • Fructele sunt cele mai delicioase in iaurtul simplu. Dar daca nu te poti lipsi de iaurtul indulcit, alege o lingurita de miere in loc de zahar.
  • Intr-o reteta, se poate reduce cantitatea de zahar cu cel putin 50%! De obicei, aceasta este ceea ce se potriveste unui palat neobisnuit cu zaharul.
  • Uneori uitam ca zaharul se ascunde si in alcool! Alternarea paharelor de vin cu un pahar de apa te va impiedica deja sa ingerezi mai putin zahar.

Dar, atunci cand vrei sa consumi zaharul, cel mai bine ar fi sa alegi un zahar de calitate. Un zahar de calitate va avea o putere de indulcire superioara fata de unul industrial.

Daca esti foarte motivat, poti opta, desigur, pentru cea mai radicala varianta: fara zahar! Nu vei putea manca ceea ce nu ai si va trebui sa gasesti alte alternative. Greu, dar simplu si eficient!